Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

8 Μαρ 2021

Κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ & ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


 

ΒΗΜΑ 2 : ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

Από μονόχρωμος μέχρι πολύχρωμος με γεωμετρικό ή άλλο σχέδιο η τελική όψη του χαρταετού μας εξαρτάται από την δική μας διάθεση, τα χρώματα της αρεσκείας μας, της ομάδας μας κλπ. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πιο απλός είναι να ενώσουμε τις κόλλες ενός χρώματος και να κάνουμε τα σχέδια με κάποιο άλλο χρώμα ή με αυτοκόλλητα της αρεσκείας μας.

 


Σε αυτή τη περίπτωση η πίσω πλευρά του χαρταετού μας θα είναι μονόχρωμη. Ο δεύτερος πιο μπελαλίδικος τρόπος είναι να κόψουμε τις κόλλες και να τις ενώσουμε στο σχέδιο που θέλουμε οπότε η πίσω πλευρά είναι ίδια με τη μπροστινή.


 

Κολλάμε τις κόλλες ανάλογα με το σχέδιο που θέλουμε (εμείς φτιάξαμε ένα σταυροφόρο) και τοποθετούμε το στεφάνι πάνω στις κόλλες προσέχοντας να φαίνεται το σχέδιο που έχουμε επιλέξει όταν ο αετός θα είναι στον αέρα.

 


Κόβουμε τις περιττές κόλλες αφήνοντας περίπου 5 πόντους, που θα γυρίσουν γύρω από το σπάγκο του στεφανιού


 

και τις κολλάμε.


 

Καλό είναι στο κέντρο να κολλήσουμε ένα μικρό κομμάτι πανιού (ή  χαρτονιού) για να ενισχύσουμε το σημείο που θα περάσει ο σπάγκος για το πέταγμα.

 


Για τα κρόσσια κόβουμε λωρίδες χαρτιού πλάτους 20 περίπου πόντων και μήκους όσο είναι η απόσταση των καλαμιών μεταξύ τους (για το αστέρι λίγο παραπάνω). Κόβουμε τις λωρίδες για τα κρόσσια αφήνοντας στη μια πλευρά αέρα για το κόλλημα


 

και τα κολλάμε στη πίσω πλευρά του χαρταετού μας.


 

Με την ίδια διαδικασία κόβουμε και τις φούντες αλλά μακρύτερες. Οι φούντες θα χρησιμεύσουν στο στόλισμα του χαρταετού και την κατασκευή της ουράς.


 

Τα κρόσσια και οι φούντες μπορεί να μοιάζουν περιττά αλλά εκτός του ότι ομορφαίνουν τον χαρταετό θα μας αποζημιώσουν με τον ευχάριστο και χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο του πετάγματος.

ΒΗΜΑ 3: ΤΑ ΖΥΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ

Αν ο χαρταετός σας είναι μονόχρωμος δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω και μπορείτε να προχωρήσετε στα ζύγια.

Αν έχει σχέδιο τα ζύγια θα πρέπει να δεθούν στα δύο χιαστί καλάμια της επάνω πλευράς και στα ίδια καλάμια στη κάτω πλευρά θα δεθεί η ουρά.

Τα ζύγια θέλουν όσο το δυνατόν προσοχή και ακρίβεια, γιατί από αυτά εξαρτάται το σωστό πέταγμα του χαρταετού μας.

Δένουμε ένα σπάγκο στα καλάμια στο κέντρο, ανοίγουμε ακριβώς εκεί που βρίσκεται η βελόνα μια τρύπα στο χαρτί και  περνάμε το σπάγκο.


 

Δένουμε ένα άλλο κομμάτι σπάγκο στο πάνω καλάμι, κατεβαίνουμε στο κέντρο και το κρατάμε όσο ανεβαίνουμε στο επόμενο καλάμι σχηματίζοντας ένα V.


 

Μετράμε το σπάγκο που έρχεται από το κέντρο ως την άκρη του καλαμιού και δένουμε αυτό ακριβώς το σημείο στο  κέντρο του V.

Αν τεντωθούν τα σκοινιά θα πρέπει να έχουμε την εικόνα μιας πυραμίδας με ίσες πλευρές.


 

Όπως βλέπετε στο σκίτσο με την ίδια διαδικασία  δένουμε και την ουρά.

Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριπλάσια στο μήκος από το μήκος των καλαμιών.

Ανάλογα με τον αέρα οι έμπειροι προσθέτουν ή αφαιρούν ουρά.

Για την ουρά, φτιάξτε φούντες με χρωματιστές κόλλες μήκους περίπου 30 πόντων και δέστε σε απόσταση 30 πόντων μεταξύ τους μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό μήκος.


 

Καλή επιτυχία και καλές πτήσεις!!!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου