Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

29 Νοε 2019

«Θαυματουργά» τα ούρα της καμήλας σύμφωνα με τους Άραβες της εποχής του Μωάμεθ!


Ανατολίτικος μπακλαβάς είναι η Αραβική Χερσόνησος. Άλλα κομμάτια της – τα περισσότερα – είναι στεγνά, στραγγισμένα, πυρακτωμένα κι άλλα – τα ελάχιστα – είναι όλο δροσιά, όλο μέλι και σορόπια. Τα στεγνά είναι οι απέραντες αμμώδεις εκτάσεις και τα σοροπιασμένα οι παραδεισένιες οάσεις της με τις χουρμαδιές, τα ολόδροσα φρούτα και τα γάργαρα νερά.
Σ’ αυτή την τόσο άνυδρη (= αράμπ) χώρα γεννήθηκε, έζησε, ερωτεύτηκε, δίδαξε και δοξάστηκε σαν «Απεσταλμένος» του Αλλάχ (Θεός) ο Μωάμεθ ή Μωχάμετ ή Προφήτης τον έκτο μ.Χ. αιώνα. Εκεί, όπου οι βροχές δεν μουσκεύουν συχνά τη φλογισμένη άμμο και τα κατάξερο χώμα, ενώ το χιόνι πέφτει κάθε είκοσι, τριάντα ή και σαράντα ακόμη χρόνια...

Ο Μωάμεθ, ο Μεγάλος Μύστης του Ισλαμισμού, νύχτες και νύχτες ονειροπόλησε τον πεντακάθαρο ουρανό της πατρίδας του, ψάχνοντας ανάμεσα στ’ αστέρια για τον Αλλάχ, τα κελεύσματά του, τις Γραφές του. Στην Αραβία, ο Προφήτης αισθάνθηκε τον καυτερό ήλιο της μέρας και το τσουχτερό κρύο της νύχτας, όταν παραδινόταν στις σαρκικές απολαύσεις του με τις νόμιμες συζύγους του, τις παλλακίδες του χαρεμιού του ή τις δούλες του. Με λαιμαργία ανέπνεε το μυρωμένο αγέρι, που κάποιος σοφός εύστοχα είχε πει ότι μοιάζει με «αφρώδη οίνο», κάτι σαν γαλλική σαμπάνια. Κι ήταν μυρωδάτος ο αγέρας αφού οι ποικιλίες των αρωματικών φυτών, γιασεμί, θυμάρι, λεβάντα, λιβάνι, τρέλαιναν. Κι ακόμη σε συνέπαιρναν τα δάση με τα ολόδροσα τριαντάφυλλα, από τα οποία έβγαζαν άφθονο μυρέλαιο, που το μοσχοπουλούσαν.
Στην εποχή του Μωάμεθ τα πέντε έκτα του πληθυσμού της Αραβίας ήταν νομάδες Βεδουίνοι βοσκοί. Αυτοί μετακινούνταν διαρκώς με τα πολυάριθμα κοπάδια τους σε αναζήτηση εύφορων βοσκοτόπων. Στους Βεδουίνους βοσκούς άρεσαν τα άλογα, μα κυριολεκτικά λάτρευαν τις καμήλες. Ήταν, άλλωστε, τόσο στενά δεμένοι μ’ αυτές, αφού πρώτα είχαν μάθει να ιππεύουν καμήλα και μετά περπατούσαν. Θεωρούσαν μάλιστα «θαυματουργά» τα ούρα της καμήλας. Οι γυναίκες τους με τα ούρα αυτά έπλεναν τα μωρά τους, γιατί έτσι τα προφύλαγαν, όπως πίστευαν, από τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα. Άντρες, όμως και γυναίκες έλουζαν τα μαλλιά τους με τα ούρα της καμήλας. Κάποια φορά ο Μωάμεθ, όταν ακόμη ήταν στην αρχή της αποστολής του, συνάντησε σε μια έρημο μια κομπανία Βεδουίνων βοσκών και είδε έναν άντρα και μια γυναίκα που έπλεναν τα μαλλιά τους με ούρα καμήλας. Όταν του πρότειναν να κάνει κι εκείνος το ίδιο, αυτός αρκέστηκε να χαμογελάσει ευγενικά και διπλωματικότατα είπε: «Έχω πλυθεί ήδη με το ευλογημένο αυτό υγρό του Αλλάχ».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗ «ΕΡΩΤΕΣ ΑΓΙΩΝ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, Β΄ ΕΚΔΟΣΗ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ

Ο Δημήτρης Χολιβελάκης είναι δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της International Federation of Journalists. Διετέλεσε και μέλος του προεδρείου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Δημοσιογραφεί απ' το 1956. Εργάστηκε για χρόνια στις αθηναϊκές εφημερίδες "Ακρόπολις", "Απογευματινή", "Η Βραδυνή", "Εξόρμηση", "Η Αυγή", "Ριζοσπάστης" κ.ά. Εργάστηκε στην "Τηλεόραση 902", στον "902 Αριστερά στα FM" και στο τηλεοπτικό "Κανάλι 54-Τηλεφώς". Διετέλεσε καθηγητής δημοσιογραφίας και σύμβουλος σε θέματα Τύπου σε Υπουργεία και ΔΕΚΟ. Διετέλεσε μέλος διοικητικών οργάνων της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου και της ΕΣΗΕΑ.
Από το 1973 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματά του και νουβέλες σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1986 από τις εκδόσεις "Ιδεολογία" κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Έρωτες Αγίων-Η σεξουαλική ζωή των Αβραάμ, Μωυσή, Ιησού, Παύλου, Μωάμεθ, Βούδα, Κομφούκιου κ.ά." σε δύο εκδόσεις, το 2003 κυκλοφόρησε σε 3η έκδοση κατάλληλα εμπλουτισμένη και επίκειται 4η έκδοση. Το 1987 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Άγγελοι και Διάβολοι, με το ψευδώνυμο Δανιήλ Βαρνάβας" (εκδόσεις 'Ίω. Φλώρου"). Το 1992 εκδόθηκε το βιβλίο του "Η Εξομολόγηση ενός δημοσιογράφου" (από τον Μορφωτικό Πνευματικό Σύλλογο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία). Τον Οκτώβρη του 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Αιρέσεις και δόγματα" σε λεξικογραφημένη μορφή, με 6.000 λήμματα και 4.000 τίτλους ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας (εκδ. "Ιω. Φλώρου").
Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης κι αρθρογράφος στο περιοδικό "Επικοινωνία Λογοτεχνών", δημοσιογραφικό όργανο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από τον Ιούλη του 2002 έως και σήμερα είναι επιφυλλιδογράφος στην αθηναϊκή ημερησία απογευματινή εφημερίδα, στο ανά Σάββατο ένθετο "Φιλολογική Βραδυνή" με τίτλο "Πνευματικές Τομές".
Για το λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό του έργο ο Δημήτρης Χαλιβελάκης τιμήθηκε και βραβεύθηκε:
Στις 12-12-2000 στο ξενοδοχείο "Χίλτον", το "Κοινωφελές Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση", τον βράβευσε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, "για το πολύχρονο δημοσιογραφικό του έργο και τη συμβολή του στη δημοσιογραφική εκπαίδευση".
Στις 29 Νοέμβρη 2001 το διήγημά του "Τα περάσματα..." απέσπασε το 1ο Βραβείο του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου