Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

7 Μαρ 2021

Κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ & ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 


Μια και βρισκόμαστε σε κατάσταση lockdown και δεν είναι εύκολο να τον προμηθευτούμε έτοιμο, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε τον αποκριάτικο χαρταετό μας, με τα χεράκια μας.

Ακόμα κι αν δεν τον πετάξουμε λόγω των απαγορεύσεων, θα έχουμε περάσει ξέγνοιαστες ώρες με την οικογένεια.

Εμείς θα σας δείξουμε τον παραδοσιακό χαρταετό, που φτιάχναμε από παιδάκια στη Λαμία.

Η πρώτη ύλη είναι τα καλάμια. Αν ζείτε σε αστικό κέντρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτά πηχάκια. Τα υπόλοιπα υλικά σίγουρα θα τα βρείτε σε κάποιο ψιλικατζίδικο ή σούπερ μάρκετ...

Θα χρειαστείτε

Πολύ μεράκι και λίγη υπομονή

Τρία όσο το δυνατόν ίσια καλάμια. Προτιμούμε αυτά που έχουν ψίχα στο εσωτερικό τους (ψιχοκάλαμα) και όχι τα κενά (νεροκάλαμα) που είναι βαριά. Το μήκος τους, θα καθορίσει και το μέγεθος του χαρταετού μας. Ένα λογικό και διαχειρίσιμο μήκος είναι από 80 εκατοστά έως 1 μέτρο.

 


Μια χοντρή βελόνα (σακοράφα) ή ένα πολύ λεπτό σχετικά μακρύ καρφί.

Σπάγκο για χαρταετό.

Χρωματιστές κόλλες χαρτιού. Υπολογίστε 4 κόλλες για το χαρταετό και  άλλες 4 για φούντες κρόσσια και χρωματιστή ουρά.

Ένα σωληνάριο κόλλα για χαρτί. (Για τους πολύ μερακλήδες αλευρόκολλα).

Από εργαλεία  ένα μικρό σφυρί ένα μαχαιράκι και ένα ψαλίδι.

ΒΗΜΑ 1  ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Βρίσκουμε τη μέση των καλαμιών. Αν δεν έχουμε μέτρο στη διάθεσή μας με ένα κομμάτι σπάγκο μετράμε όλο το καλάμι και το διπλώνουμε στη μέση και έτσι βρίσκουμε το κέντρο όπου  καρφώνουμε τη σακοράφα (με το σφυράκι) πιάνοντας και τα τρία καλάμια.

 


Ανοίγουμε τα καλάμια και τα δένουμε πλέκοντας αρκετές φορές το σπάγκο, χωρίς να τον κόψουμε.

 


Χαράζουμε εγκοπές στις 6 άκρες των καλαμιών. Προσοχή: πρέπει να γίνουν προς τη κατεύθυνση που θα περάσει ο σπάγκος και να έχουν κατά το δυνατόν το ίσιο βάθος.

 


Πιάνουμε το σπάγκο που είναι δεμένος στο κέντρο και διαλέγουμε το πιο χοντρό καλάμι. Περιτυλίγοντας το καλάμι ανεβαίνουμε μέχρι την άκρη.

 


Πιέζουμε το σπάγκο στην εγκοπή.


 

Τον τυλίγουμε  μια φορά γύρω από το καλάμι και τον κρατάμε με το χέρι μας σταθερά.

 


Κατεβάζουμε με το ελεύθερο χέρι μας το σπάγκο ως το κέντρο και


 

το σημείο αυτό το πιέζουμε στην επόμενη εγκοπή.


 

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία γύρω – γύρω μέχρι το αρχικό καλάμι και δένουμε καλά. Εδώ μπορούμε να κόψουμε και το σκοινί.


 

Αν όλα έχουν πάει καλά το σκοινί σε όλες τις πλευρές του εξαγώνου (στεφανιού) θα είναι πολύ τεντωμένο.

Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη κατασκευή φτιάχνουμε το «στεφάνι αστέρι». Δεν έχουμε παρά να δέσουμε τη μέση της κάθε πλευράς του εξαγώνου με το κέντρο.

 


2 σχόλια:

  1. Πολύ κατανοητές οδηγίες ευχαριστούμε και αναμένουμε το δεύτερο μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κατανοητές οδηγίες συγχαρητήρια.
    Αναμένουμε το δεύτερο μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή