Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

29 Ιουλ 2018

Ο Φρόυντ πίστευε πως η γυναίκα είναι ένας ακρωτηριασμένος – ευνουχισμένος άνθρωπος!


Για τον Φρόυντ μόνο ο αρσενικός είναι πραγματικά ολοκληρωμένο ανθρώπινο όν. Η γυναίκα είναι ακρωτηριασμένος, ευνουχισμένος άνθρωπος.  Υποφέρει από τη μοίρα της, και μπορεί να γίνει ευτυχισμένη μόνο αν ξεπεράσει το «σύμπλεγμα ευνουχισμού» με την αποδοχή ενός τέκνου και ενός συζύγου. Είναι, όμως κατώτερη και σε άλλους τομείς – λόγου χάρη, είναι περισσότερο ναρκισσιστική και κατευθύνεται λιγότερο από όσο ο άντρας από τη συνείδηση...

Αυτή η παράδοξη θεωρία, σύμφωνα με την οποία το μισό της ανθρώπινης φυλής είναι μια ακρωτηριασμένη έκδοση του άλλου μισού, αντιστοιχούσε στις βικτωριανές ιδέες που οι επιθυμίες της γυναίκας στρέφονταν σχεδόν ολοκληρωτικά στην τεκνοποίηση και την ανατροφή των παιδιών – και στην εξυπηρέτηση του άντρα. Ο Φρόυντ διατύπωσε με πολλή σαφήνεια την άποψη αυτή, όταν έγραψε πως «το λίμπιντο είναι αρσενικό».
Η παραδοχή αυτής της βικτωριανής ιδέας, που σύμφωνα με αυτήν η γυναίκα δεν έχει δική της σεξουαλικότητα, ήταν έκφραση της πιο ακραίας πατριαρχικής υπόθεσης σχετικά με τη φυσική ανωτερότητα του άντρα απέναντι στη γυναίκα. Σύμφωνα με την πατριαρχική ιδεολογία, ο άντρας είναι πιο λογικός, πιο ρεαλιστικός και πιο υπεύθυνος από τη γυναίκα, κι έτσι, προορίζεται από τη φύση να είναι ηγέτης και οδηγός της.
Μέχρι ποιο βαθμό ο Φρόυντ συμμεριζόταν την άποψη αυτή, μπορούμε να το συμπεράνουμε από την αντίδρασή του στο αίτημα για πολιτική ελευθερία και κοινωνική ισότητα των γυναικών, που προβλήθηκε από τον Τζ. Στ. Μιλ, στοχαστή για τον οποίο έτρεφε κατά τα άλλα θαυμασμό ο Φρόυντ. Στο σημείο αυτό, ο Μιλ είναι απλούστατα «τρελός». Είναι αδιανόητη για τον Φρόυντ η σκέψη πως είναι δυνατό η λατρευτή του σύζυγος να τον ανταγωνιστεί στην αγορά, αντί να αφεθεί στην προστασία του.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ  «Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗ», ΑΘΗΝΑ 1975.
     
ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ 
Ο Έριχ Φρομ ήταν Γερμανός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος, ανθρωπιστής και φιλόσοφος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη το 1900 και απεβίωσε στην Ελβετία το 1980. 
Απεβίωσε: 18 Μαρτίου 1980
Εκπαίδευση: Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου