Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

19 Δεκ 2021

Γιατί το γεράκι έχει τη χειρότερη φωνή από όλα τα πουλιά

 


Γεράκι μαυροπετρίτης (Πηγή: Βικιπαίδεια) 

Στις αρχές του 363 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός (332 – 363 μ.Χ.) ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, ευρισκόμενος στην Αντιόχεια, πικραμένος από την στάση των Αντιοχέων, οι οποίοι των διακωμωδούσαν, παρ’ όλες τις ευεργεσίες που τους είχε παράσχει, γράφει τον «Μισοπώγωνα ή Αντιοχικό», ένα αποκαλυπτικό και ειλικρινή λόγο που ξεχωρίζει για την παρρησία του, το χιούμορ του και τον άφθονο αυτοσαρκασμό...

Στον «Μισοπώγωνα» λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα που γράφει, αναφέρεται και σ’ ένα χαριτωμένο μύθο της εποχής του, για το πώς το γεράκι, αν και στην αρχή ήταν καλλίφωνο απέκτησε τη χειρότερη φωνή. Αξίζει πιστεύουμε να τον παρακολουθήσουμε:

“Δεν είναι εύκολο, βλέπετε, στα γεράματα ν’ αλλάξει ο άνθρωπος χωρίς να πάθει ό,τι έπαθε και το γεράκι του μύθου. Λένε πως το γεράκι κάποτε κελαηδούσε σαν τ’ άλλα τα πουλιά, επέβαλε όμως στον εαυτό του να χρεμετίζει σαν τα καθαρόαιμα άλογα, με αποτέλεσμα από τη μια να ξεχάσει τη παλιά του φωνή κι από την άλλη να μην τα καταφέρει στη μίμηση, και τελικά να στερηθεί και τις δύο φωνές κι η φωνή που βγάζει τώρα είναι η χειρότερη όλων των άλλων πουλιών.

Αυτό φροντίζω να μην πάθω και γω, δηλαδή να μην καταφέρω ούτε χωριάτης να είμαι ούτε εκλεπτυσμένος. Όπως βλέπετε κι ίδιοι άλλωστε, κοντεύω να φτάσω, με το θέλημα των θεών, στην ηλικία όπου

στα  μαλλιά μου θ’ ανακατευτούν άσπρες και μαύρες τρίχες,

που λέει και ο Ανακρέων”.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΗΝΙΟΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου