Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

24 Μαΐ 2018

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΤΟ ΛΙΚΟΥΛΕΖΙ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ




Αδελφοί μου χαίρετε εν Κυρίω. Πράγματι η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη και η ευλογία επίσης, διότι με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιωακείμ επισκεφθήκαμε το χωριό Λικουλέζι που απέχει 1,30 ώρα από εμάς δηλαδή από το Blantyre και όχι μόνο είδαμε πλήθος από ανθρώπους να μας περιμένουν, αλλά πολλοί ήταν και αυτοί που εδώ και 2 χρόνια κατηχούσαμε και θέλανε να βαπτιστούν. Πράγματι δύο χρόνια κράτησε η κατήχησις σε αυτή την νεοϊδρυθείσα ενορία.
Συνήθως η κατήχησις κρατάει ένα χρόνο, και γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι το Λικουλέζι το είχαμε λιγάκι αδικήσει. Το καλό βέβαια είναι ότι έχουμε ήδη αγοράσει δικό μας οικόπεδο εκεί και τους έχουμε ανοίξει πηγάδι με αντλία νερού, ώστε να εξυπηρετούνται στις βασικές ανάγκες τους...

Δυστυχώς όμως δεν έχει βρεθεί δωρητής ακόμα, για να χτιστή εκκλησία σ’ αυτή την περιοχή. Η ανάγκη όπως, όπως θα καταλάβετε κι από αυτό το άρθρο, είναι μεγάλη. Οι χριστιανοί εκεί είναι πολλοί και θερμοί. Τους έχουμε πολύ καιρό χωρίς εκκλησία και οι καημένοι μας θερμοπαρακαλούν και συγχρόνως προσεύχονται με ζέσι καθημερινά στον Πανάγαθο Θεό γι’ αυτό το σκοπό. Κάνουμε έκκλησι  αδελφοί μου και σας παρακαλούμε εισακούστε την παράκλησι των ιθαγενών νεοφωτίστων στο Λικουλέζι και χτίστε τους μια εκκλησία. Θα σας είναι αιώνια ευγνώμονες.
Από τον πολύ τους ζήλο και αγάπη στην Ορθοδοξία, έχτισαν μόνοι τους με τούβλα και λάσπη, με καλάμια γύρω – γύρω, με καθίσματα από λάσπη επίσης και σκέτα χόρτα, έναν χώρο που τον ονόμασαν εκκλησία και εκεί μαζεύονται για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Εκεί προσεύχονται. Εκεί κάνουν απόδειπνο στα τσιτσέουα, την μητρική τους δηλαδή γλώσσα, εκεί πηγαίνουν για να ακουμπήσουν τον πόνο τους, ν’ ανοίξουν δηλαδή την καρδιά τους στον γλυκύτατο Ιησού, την Μητέρα Του και τους Αγίους. Λένε με καμάρι: «Εδώ είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας. Εδώ υπάρχει η σωτηρία. Εδώ υπάρχει η Αλήθεια, εδώ ανήκουμε. Στην Μητέρα Εκκλησία.»

Και με συγκινητικό τρόπο πηγαίνουν ανά ομάδες να καθαρίσουν και να περιποιηθούν την αχυρένια λασποεκκλησία τους, να φτιάξουν την χόρτινη σκεπή να μην τρέχη πολύ στις μεγάλες βροχές, να βάλουν λίγα καλάμια ακόμα στα τοιχώματα και να ξαναφτιάξουν και επιδιορθώσουν τα καθίσματα που χαλάνε και συχνά πέφτουν κομμάτια λάσπη από αυτά. Λένε όμως ακόμη γεμάτοι ελπίδα: «Οι Έλληνες μας αγαπάνε˙ οι Έλληνες μας δίδαξαν την Ορθόδοξο Πίστι, μας προσέφεραν το παν, οι Έλληνες πάλι θα μας χτίσουν και μια κανονική εκκλησία και εμείς υποσχόμαστε να προσευχώμαστε πάντοτε γι’ αυτούς.» Οι φωτογραφίες που σας στέλνω αδελφοί μου για την λασποεκκλησία και για τις ομαδικές βαπτίσεις τους, θα σας πείσουν για την πραγματικότητα. Αυτή η ενορία είναι πολλά υποσχόμενη. Πολύ ευλογημένος θα είναι ο δωρητής που θα τους χτίση ναό.
Εκείνη την ημέρα της ομαδικής τους βαπτίσεως, ήταν πλήρως έτοιμοι και οι 151 κατηχούμενοι του Λικουλέζι. Με χαρά στάθηκαν μπροστά και περίμεναν. Άντρες, γυναίκες, παιδιά. Ηλικίας από 6 μηνών έως 75 ετών. Ήταν γεμάτοι ανυπομονησία. Δυο χρόνια περίμεναν αυτήν την στιγμή. Τους δώσαμε χιτώνες άσπρους με κόκκινο σταυρό. Έλαμπαν τα πρόσωπά τους. Ήταν η καλύτερη και σημαντικώτερη στιγμή της ζωής τους.
Μπορεί οι περισσότεροι νάναι αγράμματοι, μπορεί και οι ίδιοι να ζουν σε λασποκαλύβες και να τρώνε κάθε μέρα μόνον καλαμπόκι˙ σκληρή επιβίωσι μην έχοντας τα απαραίτητα. Συχνά τους λείπουν φάρμακα, τους λείπει και αυτό ακόμη το καλαμποκάλευρο, τους λείπουν όλα. Κι όμως δοξάζουν τον Θεό και ποτέ δεν παραπονιούνται. Ειδικά τώρα που έχουν την Αληθινή Πίστι, νιώθουν πληρότητα.
Ο πειρασμός όμως, όταν πήγαμε να ξεκινήσουμε το Μυστήριο έξω από την λασπένια εκκλησία, μας δημιούργησε ως συνήθως πρόβλημα. Είχαμε μεταφέρει από το Blantyre ένα μεγάλο βαρέλι και εκεί μέσα θα τους βαπτίζαμε. Άλλη λύσι δεν υπήρχε. Μα το βαρέλι είχε μικρές τρυπούλες. Επειδή οι βαπτίσεις κρατάνε ολόκληρη μέρα, ήταν σίγουρο ότι το νερό θα έφευγε και θα δημιουργόταν πρόβλημα.
Έτσι χωρίς να χάσουμε την πίστι μας, αρχίσαμε να συζητάμε το θέμα. Ώσπου κάποιος είπε: Μισή ώρα από ‘δω υπάρχει το ποτάμι. Ας πάμε εκεί. Και έτσι με υπομονή και προσμονή όλοι ξεκινήσαμε για το ποτάμι. Όταν το είδαμε χαρήκαμε, διότι το νερό ήταν βαθύ και αρκετό, για να γίνη σωστά η βάπτισι, πλήρης δηλαδή κατάδυσι.

Και ξεκινήσαμε τα κατηχούμενα. Εκεί άλλη έκπληξις μας περίμενε. Και οι 151 μαζί, όταν ήρθε η ώρα να ειπωθή το Σύμβολο της Πίστεώς μας, δεν χρειάστηκαν ούτε μια ματιά να ρίξουν στο προσευχητάριό τους. Όλοι με μια φωνή και ζωηρά άρχισαν να λένε το «Πιστεύω» από μνήμης. Το είχαν πει αμέτρητες φορές έως τότε και το είχαν αποστηθίσει. Μικροί και μεγάλοι. Ήταν ένα θαύμα να τους ακούς. Η συγκίνησίς μας κορυφώθηκε.
Κατόπιν ξεκινήσαμε τις βαπτίσεις στο ποτάμι. Ήμασταν 4 ιερείς. Οι ιθαγενείς Μαλαουϊανοί ιερείς έχουν πια εκπαιδευτεί να συνεργάζωνται άψογα, και βοηθούν τα μέγιστα, όποτε έχουμε ομαδικές βαπτίσεις. Έτσι ο ένας μέσα στο ποτάμι βαπτίζει, ο άλλος αλείφει το λάδι, ο άλλος μυρώνει, ο άλλος κάνει την κουρά. Πάντοτε βέβαια όλα αυτά υπό την επίβλεψι του Έλληνος ιερέως, διότι η βάπτισις είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο Μυστήριο, μη τυχόν και γίνει κανένα λάθος ή παράλειψις.
Ξεκινήσαμε λοιπόν το πρωί. Οι βαπτίσεις κράτησαν όλη μέρα. Το απόγευμα είχαμε ολοκληρώσει. Όλοι ήταν πανευτυχείς. Έκαναν πολλές φορές τον σταυρό τους, για να εκφράσουν την χαρά τους˙ χιλιοφιλούσαν τον σταυρό τους, για να εκφράσουν την χαρά τους˙ χιλιοφιλούσαν τα πλαστικά σταυρουδάκια που τους δώσαμε.
Στη συνέχεια ακολούθησε το καθιερωμένο κήρυγμα. Τους μιλήσαμε για πολλά: για την πίστι μας, για το ουράνιο δώρο που έλαβαν, για τα χριστιανικά τους καθήκοντα από τώρα και στο εξής, για την ευεργεσία που έλαβαν μα και την ευθύνη που θα έχουν. Τα πέντε τάλαντα στην Δευτέρα Παρουσία ο Χριστός θα τους ζητήση να είναι διπλάσια. Έλαβαν πολλά, θα τους ζητηθούν πολλά.
Με την ίδια ευλάβεια ετελέσθη το Μυστήριο του Γάμου για τα ζευγάρια των νεοφωτίστων. Μπήκαν τα στέφανα. Ευλογήθηκαν τα ζευγάρια που έλαμπαν από χαρά. Μέσα σε μία μέρα έγιναν τρία Μυστήρια: Βάπτισμα, Άγιο Χρίσμα και Γάμος, σε πολλούς ανθρώπους. Χάριτι Θεού και προς δόξαν Του ιδρύθηκε μια ενορία στο Μαλάουι, το Λικουλέζι.
Όταν τελείωσαν όλα, είχαμε την τελευταία μας έκπληξι. Τον Αρσένιο. Είναι πολύ ευλαβής νεοφώτιστος. Τον βαπτίσαμε στο Λικουλέζι, μα είχε έρθει από μία άλλη ενορία το Παλόμπε. Περπάτησε πολύ. Δεν ήθελε να περιμένη άλλο, πότε θα πηγαίναμε στο Παλόμπε για βαπτίσεις. Ο Αρσένιος είδαμε είναι χαρισματούχο παιδί, 25 ετών με πολύ καλή μόρφωσι, πράγμα σπάνιο για το Μαλάουι. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και τσιτσέουα. Κατηχήθηκε επίσης για δύο χρόνια από τον πατέρα Αντώνιο, εφημέριο της ενορίας μας στο Παλόμπε στην εκκλησία των Αρχαγγέλων.
Έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο και έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός. Και η μεγαλύτερη έκπληξι δουλεύει για το δικό μας σχολείο στο Παλόμπε στο Γυμνάσιό μας.
Συζητήσαμε μαζί του και φάνηκε εύκολα η καλλιέργεια και η πολλή του πίστι. Γι’ αυτό εγγυηθήκαμε και εμείς και ο ιερέας της ενορίας του ο παπά Αντώνης που τον είχε κοντά του για δύο χρόνια και τον βοηθούσε πολύ στις δουλειές της Εκκλησίας. Ο Αρσένιος με υπακοή και ταπεινό πνεύμα άκουγε σε όλα τον π. Αντώνη και εξελίχθηκε πολύ. Μετάνοια, ταπείνωσι, καλλιέργεια και προσευχή ξεχωρίζουν πάνω του.
Παρακαλώ προσευχηθήτε όλοι γι’ αυτό το παιδί, μα και για όλους τους νεοφωτίστους του Λικουλέζι.
Σας ασπαζόμαστε με πολλή εν Χριστώ αγάπη

Ιερέας Ερμόλαος Ιατρού       

Μαλάουι: Χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Πρωτεύουσα Λιλόνγκουε. Πληθυσμός 18.570.321 κάτοικοι (απογραφή 2016). Θρήσκευμα: Χριστιανοί 82.6%, Μουσουλμάνοι 13%, άλλοι 1.9%, κανένα θρήσκευμα 2.5%

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ», ΤΕΥΧΟΣ 138

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου