Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

5 Νοε 2017

Ο ΘΕΟΣ ΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ;




Βοηθούμενος από τον Henry Morris και τους συνεργάτες του, ο Δημιουργισμός της Νεαρής Γης προσπάθησε, τον τελευταίο μισό αιώνα, να δώσει εναλλακτικές εξηγήσεις για το πλήθος των παρατηρήσεων στο φυσικό κόσμο που φαίνονται να αντικρούουν την θέση του Δημιουργισμού. Αλλά τα θεμέλια του λεγόμενου επιστημονικού Δημιουργισμού είναι απελπιστικά ελαττωματικά...

Αναγνωρίζοντας το συντριπτικό βάρος της επιστημονικής μαρτυρίας, μερικοί οπαδοί του Δημιουργισμού πήραν πρόσφατα θέση να υποστηρίξουν ότι όλη αυτή η μαρτυρία έχει σχεδιαστεί από το Θεό για να μας παραπλανήσει κι έτσι να δοκιμάσει την πίστη μας. Σύμφωνα μ’ αυτό το επιχείρημα όλες οι χρονολογίες της ραδιενεργού διασπάσεως, όλα τα προβλήματα και όλες οι ακολουθίες γονιδιώματος έχουν επίτηδες σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται ότι το σύμπαν είναι παλαιό, μολονότι έχει δημιουργηθεί εδώ και λιγότερο από 10.000 χρόνια.
Ο Kennet Miller τονίζει στο εξαίρετο βιβλίο του Βρίσκοντας το Θεό του Δαρβίνου (Finding Darwins God), ότι αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, ο Θεός θα πρέπει να έχει εμπλακεί σε μια μαζική σκευωρία. Για παράδειγμα, ενώ πολλοί από τους ορατούς αστέρες και γαλαξίες στο σύμπαν είναι περισσότερο από 10.000 έτη φωτός μακριά, μια προοπτική του Δημιουργισμού θα απαιτούσε ότι η ικανότητά μας να τους παρατηρήσουμε θα πετύχαινε μόνο αν ο Θεός είχε σκηνοθετήσει όλα αυτά τα φωτόνια να φθάσουν εδώ μ’ έναν τέτοιο τρόπο, μολονότι αντιπροσωπεύουν τελείως εικονικά αντικείμενα.
Αυτή η εικόνα του Θεού, ως ενός κοσμικού ταχυδακτυλουργού, φαίνεται να είναι η τελική παραδοχή της ήττας για τη δημιουργιστική άποψη. Ένα Θεό – μεγάλο απατεώνα είναι η οντότητα που θα ήθελε κάποιος να λατρεύει; Συμβιβάζεται αυτό με οτιδήποτε άλλο ξέρουμε για το Θεό από τη Βίβλο, από τον Ηθικό Νόμο και από κάθε άλλη πηγή, δηλαδή ότι ο Θεός είναι αγαθός, λογικός και συνεπής;
Για κάθε λογικό μέτρο, ο Δημιουργισμός της Νεαρής Γης έχει φθάσει στο σημείο της πνευματικής χρεοκοπίας και στα δύο, και στην επιστήμη και στη θεολογία του. Η επιμονή του, επομένως, είναι ένα από τα μεγάλα αινίγματα και τις μεγάλες τραγωδίες της εποχής μας. Προσβάλλοντας τα θεμέλια σχεδόν κάθε κλάδου της επιστήμης διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στην επιστημονική και πνευματική κοσμοθεωρία, ακριβώς σε μια εποχή όπου ένας νέος δρόμος προς την αρμονία είναι απελπιστικά αναγκαίος. Στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους ότι η επιστήμη είναι επικίνδυνη και ότι το ν’ ακολουθήσουν την επιστήμη σημαίνει ν’ απορρίψουν τη θρησκευτική πίστη, ο Δημιουργισμός μπορεί να στερήσει την επιστήμη από μερικά και ελπιδοφόρα ταλέντα της.
Αλλά δεν είναι η επιστήμη που υποφέρει πιο πολύ. Ο Δημιουργισμός κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην πίστη, απαιτώντας ότι η πίστη στο Θεό αξιώνει συναίνεση σε βασικά λανθασμένες απόψεις για το φυσικό κόσμο. Νέοι που ανατρέφονται σε σπίτια και εκκλησίες που επιμένουν στον Δημιουργισμό, αργά ή γρήγορα θα συναντήσουν την επιβλητική επιστημονική μαρτυρία, για ένα αρχαίο σύμπαν και για τη συσχέτιση όλων των ζώντων πλασμάτων με τη διαδικασία της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής. Τι τρομερό και περιττό δίλημμα θα αντιμετωπίσουν τότε! Για να παραμείνουν στην πίστη της παιδικής τους ηλικίας, τους ζητείται να απορρίψουν ένα ευρύ και στερεό οικοδόμημα από επιστημονικά δεδομένα, κάνοντας στην πραγματικότητα πνευματική αυτοκτονία. Όταν δεν τους παρουσιάζεται άλλη επιλογή από το Δημιουργισμό, δεν είναι καθόλου παράξενο γιατί πολλοί από αυτούς τους νέους απομακρύνονται από την πίστη, συμπεραίνοντας ότι δεν μπορούν να πιστεύουν σ’ ένα Θεό που τους ζητά να απορρίψουν ό,τι η επιστήμη έχει τόσο πειστικά διδάξει για το φυσικό κόσμο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ FRANCIS S. COLLINS «Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΑΠΑΖΗΣΗ», 2009

FRANCIS S. COLLINS
Ο Francis S. Collins είναι από τους εξέχοντες γενετιστές της Αμερικής και για πολύ καιρό υπήρξε ο επικεφαλής του Σχεδίου Ανθρώπινου Γονιδιώματος.  Νωρίτερα, βοήθησε στην ανακάλυψη των γενετικών ανωμαλιών, που προκαλούν την κυστική ίνωση, τη νευροϊνωμάτωση κι τη νόσο του Huntington. Ζει στη Βηθεσδά – Μαίρυλαντ και στον ελεύθερο καιρό του διασκεδάζει οδηγώντας μοτοσυκλέτα και παίζοντας κιθάρα.     

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου