Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

6 Μαρ 2022

ΛΑΜΙΑ: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

 Ολοκληρώνεται η διάσωση του Κάστρου Λαμίας

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ & ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Δεν κλείσαμε με κάποιο επίλογο το άρθρο μας. Ίσως αυτό έγινε ασυνείδητα, γιατί δεν αισθανθήκαμε ότι η διάσωση του Κάστρου και του στρατώνα είχε ολοκληρωθεί.

Έρχονται όμως κάποιες στιγμές, που οι συμπτώσεις δημιουργούν τέτοια δυναμική που ο επίλογος γράφεται μόνος του.

Το άρθρο μας, που προηγήθηκε με τίτλο «ΛΑΜΙΑ: Το στοιχειό του Κάστρου»  και αφορούσε τη διάσωση του Οθωνικού στρατώνα και την ανάπλαση του χώρου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σημειολογικό...

Πρώτον γιατί  δημοσιεύτηκε (εντελώς τυχαία) στις 27/2/2022, ημερομηνία που συμπληρώνονταν ακριβώς 100 χρόνια από το Βασιλικό διάταγμα της 28/2/1922 με το οποίο το Κάστρο ανακηρύχθηκε προεξέχον Βυζαντινό μνημείο, που πλέον θα ανήκε στον Ελληνικό λαό.

Δεύτερον γιατί στις 2/3/2022 οι τοπικοί και αρμόδιοι φορείς συναντήθηκαν και επιτέλους δρομολογήθηκε η ανάπλαση του χώρου, η επισκευή των τειχών, η δημιουργία του θεάτρου και η λειτουργία του αναψυκτηρίου.

Έστω και με την Ελληνική πολιτική πρακτική του «σπεύδε βραδέως», η οποία στη ψυχοσύνθεση των πολιτών έχει περάσει στο εθνικό μας DNA ως «κάλλιο αργά παρά ποτέ» ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις ήρθαν να «κλείσουν» τον κύκλο της έρευνας και παραθέτουμε το τελευταίο  ντοκουμέντο από την εφημερίδα  «ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ»

 


ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Τετ, 02/03/2022 - 14:29  |  lamiakos  |  Τοπικά

 

 

Χρηματοδότηση για την προστασία και διάσωση του Κάστρου Λαμίας εξασφάλισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και  Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη συναντήθηκαν σήμερα  στο Κάστρο της Λαμίας και ανακοίνωσαν την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014 - 2020».  

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εντάχθηκε στο πρόγραμμα το έργο της στερέωσης του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος των τειχών του Κάστρου. 

Με την ένταξη, εξασφαλίστηκε η εκτέλεση των ακόλουθων υποέργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Δήμου Λαμιέων:

·        Υποέργο 1: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος Κάστρου Λαμίας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.200.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με δημοπρασία από τον Δήμο Λαμιέων.

·        Υποέργο 2: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 40.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 671.352 € και το τυχόν υπόλοιπο ποσό, το οποίο θα προκύψει μετά την κήρυξη αναδόχου και την αφαίρεση της έκπτωσης που θα προσφέρει, θα καλυφθεί από τον Δήμο Λαμιέων.

Αντικείμενο του βασικού έργου είναι η στερέωση τμήματος των τειχών του Κάστρου Λαμίας, μαζί με το βραχώδες υπόβαθρό τους. Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει δύο τμήματα του περιτειχίσματος του κάστρου της Λαμίας, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του.

Το νότιο τμήμα εκτείνεται σε μήκος 132 μέτρων περίπου, ενώ το νοτιοδυτικό έχει μήκος 22 μέτρων περίπου. Προβλέπεται και περιορισμένης έκτασης συμπλήρωση των τειχών, με στόχο την στερέωση και την αποφυγή περαιτέρω φθορών και απωλειών χαρακτηριστικών στοιχείων.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου αφορά στη στερέωση του βραχώδους πρανούς, πάνω στο οποίο εδράζεται το τείχος, με αγκυρώσεις, αλλά και με αύξηση της συνοχής της βραχόμαζας με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάστρο  η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και  Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη ενημέρωσε και για την πορεία του έργου εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας. Έργο, προϋπολογισμού 958.500€, το οποίο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: ''Κάθε σπιθαμή του τόπου μας κρύβει στιγμές από το ένδοξο παρελθόν του λαού μας. Δική μας υποχρέωση είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε τοπόσημα και μνημεία, όπως το εμβληματικό Κάστρο της Λαμίας.

Προς τούτο, συνεργαστήκαμε με τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη και τη χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης των τειχών του Κάστρου. Παράλληλα, όμως, θα γίνουν και νέες αρχαιολογικές έρευνες.

Θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την παρέμβασή μας, γιατί “οχυρώνουμε” το μνημείο ενάντια στις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Φροντίζουμε, ώστε να στέκει περήφανα πάνω από τη Λαμία και να κρατά άσβεστη την ιστορική μνήμη».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε: «Τα τείχη του Κάστρου, λόγω κλίμακας και ιστορικής αξίας αποτελούν το εμφατικότερο μνημείο της πόλης με διττή λειτουργία. Από την μια ως χώρος πολιτισμού, γίνεται φορέας μνήμης, σταθερό σημείο αναφοράς της ιστορίας  της πόλης και από την άλλη ως χώρος με έντονη την παρουσία του φυσικού στοιχείου προσφέρεται ως  ευκαιρία επαφής με το φυσικό περιβάλλον.

Η πρώτη παρέμβαση που έγινε στο Κάστρο της πόλης και ολοκληρώθηκε το 2015, έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά το νοτιοανατολικό τμήμα του μνημείου. Τα τείχη έχουν γίνει εκ νέου προσιτά και αγαπητά σε κατοίκους κι επισκέπτες που μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν ευπρεπισμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, αλλά και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έφη Καράντζαλη προχωράμε σύντομα και στην δεύτερη, μεγάλη παρέμβαση, την στερέωση του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος, με στόχο την ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και τη μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας.

Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ολοκληρωθεί και η προγραμματική σύμβαση του Δήμου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού για το αναψυκτήριο του Κάστρου, ενώ προχωράμε και τη μελέτη για τη κατασκευή υπαίθριου Θεάτρου στο νοτιανατολικό τμήμα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα απαιτούμενα έργα, για την περαιτέρω ανάδειξη του Κάστρου.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά, αλλάζουμε την πόλη μας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της. Στη προσπάθειά μας αυτή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης μας Φάνης Σπανός στέκεται αρωγός, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία πρώτου και δευτέρου βαθμού της αυτοδιοίκησης, μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων''.

Στην παρουσίαση του εργου ηταν παρόντες ο  Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και  Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου