Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

17 Μαρ 2021

Ο ύποπτος φαντάρος που θα τόσκαγε!

Του Γιάννη Στέφ. Τσεκούρα


 

Η χρονιά του 1966 βρήκε τον Φώτη Τζοβάρα να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία.

Μετά από κάποιες μετακινήσεις βρέθηκε να υπηρετεί στα οχυρά κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα.

Λόγω του ότι είχε δίπλωμα οδήγησης βαρέως οχήματος, τον έβαλαν πάνω σε μια μπουλντόζα για να ισοπεδώσει κάποιες ανωμαλίες του εδάφους μέσα στο στρατόπεδο.

Για τον Φώτη, αυτό ήταν μια δουλειά ρουτίνας την οποία έφερνε σε πέρας με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο...

Ένας από τους ανωτέρους του ήταν ο υπολοχαγός Λιαροκάπης, ο οποίος παρακολουθούσε καθημερινά τις εργασίες της διαμόρφωσης του στρατοπέδου από το βαρύ μηχάνημα που χειριζόταν ο Φώτης.

Επειδή όμως ο Φώτης ήταν αριστερός στο φρόνημα, στην ουσία βέβαια ο πατέρας του είχε χαρακτηριστεί έτσι στο παρελθόν, αυτό έβαλε σε σκέψεις τον λοχία που τον είχε στην επίβλεψή του. Ανησύχησε ιδιαίτερα διότι ένας αριστερός ίσως και κομμουνιστής ποιος ξέρει, χειριζόταν ένα τέτοιο βαρύ μηχάνημα που στα χέρια του μπορούσε να γίνει επικίνδυνο. Αυτές οι σκέψεις και οι συλλογισμοί πάντα περνούσαν από το μυαλό κάποιων που δήλωναν «υπερπατριώτες».

Έτσι η ανησυχία του λοχία για την ιδεολογία του Φώτη να παιδεύει το μυαλό του, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν σε λειτουργία τα εθνικά ανακλαστικά του.

Μια και δυό λοιπόν, αναφέρεται στον λοχαγό Λιαροκάπη και με σοβαρό ύφος μεγάλου πατριώτη τον ενημερώνει για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει η πατρίδα, όταν ένας στρατιώτης σαν τον Φώτη έχει στα χέρια του ένα τέτοιο εργαλείο.

– Δηλαδή  τι μπορεί να κάνει; ρώτησε με απορία τον λοχία ο Λιαροκάπης.

Και με απόλυτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση ο τελευταίος απαντάει:

– Αυτός μπορεί να πάρει το μηχάνημα και να το οδηγήσει στη Βουλγαρία!

Τότε ο Λιαροκάπης ανησύχησε σφόδρα.

– Και πως μπορούμε να το διασφαλίσουμε; ρωτάει ο Λιαροκάπης.

– Να βάλουμε ένα στρατιώτη να τον επιτηρεί, λέει ο λοχίας.

– Σωστά, καλά λες, είπε ο λοχαγός.

Μπήκε τότε σε εφαρμογή το παρακάτω σχέδιο.

Τοποθετήθηκε ο Μπαλταλί Κιαζίμ μουσουλμάνος στο θρήσκευμα να τον επιτηρεί, κάνοντας βόλτες με το όπλο περασμένο στον ώμο του μην και χάσει τον Φώτη από τα μάτια του!

Γιατί διόλου απίθανο – σύμφωνα με τους «φωστήρες» λοχία και λοχαγό – να φύγει ο Φώτης μαζί με την μπουλντόζα, να περάσει τα σύνορα και να χαθεί στη Βουλγαρία!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου